A 4 üzletág működési logikája

Az ÉlményParknak ugye négy üzletága van. Vagyis négy fő területre lehet bontani a tevékenységét. Az első a Gyógyítás-gyógyulás. A második az Oktatás-tanulás. A harmadik az Élmény-kaland és a negyedik a Kutatás-fejlesztés. Mindenki valamelyiknél kezdi és az admin szintre úgy lehet bejutni, hogy rendelkezel mind a néggyel.

Az ember ugye azonnal rangokat ad mindennek és elkezdi hierarchiába szervezni az ismereteit. Itt viszont nincs hierarchia, a 4 üzletág egyenlő. Most betekintést nyújtok ebbe, amit transzban csináltam. Ez inkább egy szellemiség, amitől lesz az, ami és alkalmas arra, hogy isteni szintű legyen, mert mindenkire gondol, nem csak saját magára. Konkrét esetpéldával. Ami az ÉlményPark lemeditálásának idejéből való.

A lehetséges probléma az, hogy biztosan lesz játékon belülről olyan törekvés, hogy átvegyék a játék irányítását. Ez ÉlményPark szinten azt jelenti, hogy az egyik üzletág dominálni fog a többi felett. Ennek megakadályozására ki kell találni valamit. Itt jegyezném meg, előfordul, hogy erre a másik fél is (jól) reagál, ilyenkor meg arra kell kitalálni valamit, ez így megy.

Mindig a másik félre nézve a legenyhébb megoldással jövök ki, ami az idők során akár be is durvulhat. Ha egy gondolattal söpörném el a problémát, nem tanulnék semmit, nem is szórakoznék ezzel és kikerülném a fejlődés valamire megérésének idejét. Mintha egy teniszezőnek azt mondanák, hogy mágikusan le van zsírozva a világelsőség, csak oda kell mennie a pályára, de ő inkább azt választaná, hogy megy ez neki mágia nélkül is.

Azért kitérnék az irányítás kérdésére is. Anno végeztem ilyen kísérleteket. Ki irányít kit kísérleteknek neveztem el. Ugyanis ha én vagyok a világmindenség ura, akkor is kapom valahonnan az ihletet, az ötleteket és a gondolatokat és ezzel csak az illúziója, azaz a látszata van csak meg a világuralomnak, ám az tény, hogy ez a látszat a 3D-ben nagyon is valóságos. Hogy is volt a Jackie Brown-ban? Nem tompítja el az ambícióidat, ha állandóan betépsz? Nem, ha az az ambícióm, hogy állandóan tépjek. A hatalom mai világértelmezése is ilyen, ha ebből a nézőpontból nézzük. Szóval 3D-ben a kiélése fontosabb a lényegénél és ez a veszély fenyegeti az arra fel nem készülteket.

Amúgy arra jutottam, hogy nincs abszolút irányító. Akár te is a megfelelő pillanatban elereszthetsz egy olyan Szándékot a hologramba, ami kipattanhat bármelyik nagy vezér fejéből. Hogy valaki ebben egyeduralmat valósítson meg, az csak időleges dolog, mint egy siker a játékban. A játék megy tovább, amiben a teljes rendszer kommunikál, amit csak időlegesen blokkolhat le egy központból eredő sugárzás. Ha valamit én is valósítok meg a szabad akaratomból a legnagyobb lelkesedéssel, nézőpont kérdése, hogy ki az ötletgazda, ha az első gondolat úgy jelenik meg, hogy valaki hétköznapi problémájára kereste a választ.

Az ÉlményPark leprogramozásakor tehát arra gondoltam, az a legvalószínűbb, hogy a Kutatás-Fejlesztés lesz az, ami önmaga okán is hajlamos lesz az elitesedésre. Ezért ezt külön vettem a többitől és ez az üzletág nem határozhat meg dolgokat, az eredményeit átadja a többinek. Azaz hatalmat nem tud gyakorolni a többi felett. A másik három pedig úgy működik, ha az egyik ilyen irányba fordul, a másik kettő összefog. Annak tehát, aki itt hatalmi ambíciókat dédelget, ezen is túl kell jutnia.

Mondanám, hogy ez egy nyílt forráskódú holo operációs rendszer, ám nem lehet csak úgy beleálmodgatni, mert a rendszer nem fogadja be, ha lepattan a helyes szellemiségről.